A A A

┼╗eberka Maui

Porcja dla 4-6 os├│b, po 2 ┼╝eberka na osob─Ö.

Składniki:
- 1.5 kg ┼╝eberek wo┼éowych, z ko┼Ť─çmi lub bez
- 1 marynata do ┼╝eberek Maui.

Przygotowanie:
Wst─Öpnie podw─Öd┼║ ┼╝eberka na przegrodzie lub blasze do pieczenia w temperaturze 180 oC, przez godzin─Ö. Przygotuj sos i umie┼Ť─ç go torbie zapinanej na ekspres. Na noc w┼é├│┼╝ do torby ┼╝eberka i marynat─Ö, co jaki┼Ť czas przewracaj. Uwaga: je┼Ťli u┼╝ywasz ┼╝eberek bez ko┼Ťci, przetnij na p├│┼é w po┼éowie d┼éugo┼Ťci, aby kawa┼éki by┼éy cie┼äsze.

Metoda w─Ödzenia:
Przygotuj w─Ödzarni─Ö do temperatury oko┼éo 100 oC. Wyjmij ┼╝eberka z marynaty, pozostawiaj─ůc soki, umie┼Ť─ç na wysmarowanej t┼éuszczem przegrodzie.
W─Öd┼║ przez 2.5 -3.5 godziny, lub te┼╝ do momentu a┼╝ b─Öd─ů mi─Ökkie, od czasu do czas skrop pozosta┼é─ů marynat─ů.
Czas w─Ödzenia zale┼╝y od warunk├│w pogodowych i wiatru.

Jak sprawdzi─ç czy ju┼╝ gotowe:
mi─Öso powinno by─ç mi─Ökkie i ┼éatwo odchodzi─ç od ko┼Ťci.

 

Marynata do ┼╝eberek Maui

Składniki: - 125ml (pół szklanki) sosu sojowego
- 30ml (2 łyżki stołowe) oleju
- 30 ml (2 ┼éy┼╝ki sto┼éowe) br─ůzowego cukru
- 15 ml (l łyżka stołowa) sherry lub octu
- 5ml (l ┼éy┼╝eczka) startego ┼Ťwie┼╝ego imbiru

Wymieszaj wszystko i u┼╝yj jako marynaty.