A A A

Technologia

 

 

 

TWÓRZMY ARCYDZIEŁA KULINARNE

KAMADO to p┼é─ůczenie staro┼╝ytnego stylu z technologi─ů ery kosmicznej.


KAMADO - STYL ┼╗YCIA.

Historia

Gliniane naczynia by┼éy wykorzystywane przez ludzi do przygotowania posi┼ék├│w od wielu tysi─Öcy lat. Wypalane garnki do gotowania s─ů znajdywane w ka┼╝dej cz─Ö┼Ťci ┼Ťwiata i jedne z najstarszych naczy┼ä s─ů datowane przez archeolog├│w na ponad 3000 lat┬á i zosta┼éy znalezione w Chinach. Uwa┼╝a si─Ö, ┼╝e w tych okr─ůg┼éych glinianych naczyniach do gotowania┬á by┼éy pocz─ůtki nowoczesnej technologi Kamado,┬á cho─ç kruch─ů glin─Ö ostatecznie zast─ůpion0 przez trwalsze materia┼éy ceramiczne.

Na ca┼éym ┼Ťwiecie te elementarne naczynia do gotowania ewoluowa┼éy na wiele r├│┼╝nych sposob├│w, na przyk┼éad naczynie zwane "tandoor" w Indiach oraz┬á "mushikamado" w Japonii; by┼éy urz─ůdzeniami przeznaczone do parowgo przygotownia ry┼╝u i u┼╝ywane przez japo┼äskie rodziny na wielkie uroczysto┼Ťci. Mushikamado by┼é glinianym naczyniem z┬á okr─ůg┼é─ů pokrywk─ů┬á i by┼é zwykle u┼╝ywany┬á w po┼éudniowej Japonii. Innowacyjno┼Ť─ç jak na tamten czas polega┼éa na zamontowniu ruchomej┬á przepustnicy w drzwiach┬á dla lepszej kontroli ciep┼éa oraz zamiana drewna na bardziej wydajny w─Ögiel drzewny. Mushikamado pierwszy raz zwr├│ci┼é uwag─Ö Amerykan├│w po II wojnie ┼Ťwiatowej.

Nazwa "Kamado"┬á w rzeczywisto┼Ťci pochodzi z j─Özyka japo┼äskiego i oznacza w wolnym t┼éumavczeniu "miejsce na kocio┼é gliniany". S┼éowo sta┼éo si─Ö og├│lnym terminem dla┬á stylu grilli┬á ceramicznych.

Technologia


Nowoczesne grille i w─Ödzarnie┬á Kamado s s─ů wykonane z r├│┼╝nych materia┼é├│w ceramicznych, w tym wysokiej jako┼Ťci┬á materia┼é├│w ogniotrwa┼éych, tradycyjnej terakoty, mieszanki glinki┬á portlandzkiej i skruszonej ska┼éy lawy. Powierzchnia zewn─Ötrzna pokryta jest z wysokiego po┼éysku szkliwa ceramicznego, farb, sztukaterii, jak kamieni stucco oraz p┼éytek ceramicznych. Zastosowanie nowoczesnych materia┼é├│w ceramicznych i ogniotrwa┼éych w Kamado joe zapewnia wyj─ůtkow─ů trwa┼éo┼Ť─ç produktu - wsp├│lna wada w pierwotnym projekcie japo┼äskim jak i produktach konkurencji.

 

Opał


Grille Kamado s─ů przeznaczone do opalania w─Öglem drzewnym, chocia┼╝ by┼éy poszczeg├│lne pr├│by zasilania gazowego i elektrycznego. Jednym ze skutk├│w┬á ceramiczbej budowy jest fakt, i┼╝┬á nie ma ska┼╝enia smaku (metalicznym smakiem) grillowanej ┼╝ywno┼Ťci i tak samo rozumuj─ůc, bry┼éa w─Ögla drzewnego jest najlepszym naturalnym wyborem dla nowoczesnej kuchni Kamado.

Przeznaczenie


Producenci grilli ceramicznych twierdz─ů, ┼╝e s─ů one niezwykle wszechstronne. Nie tylko mo┼╝na je stosowa─ç do grillowania i w─Ödzenia, ale tak┼╝e s─ů doskona┼ée do wyrobu pizzy ( jako dodatek jest specjalna kammienna podstawa), chleba oraz ciast. Wynika to z doskona┼éych w┼éa┼Ťciwo┼Ťci izolacyjnych pow┼éoki ceramicznej, a tak┼╝e osi─ůganych temperatur do 400 stopni Celsjusza. Ponadto, ze wzgl─Ödu na precyzyjn─ů kontrol─Ö przep┼éywu powietrza (a wi─Öc temperatury) osi─ůganych przez precyzyjny┬á system wentylacji, kuchnie Kamado ( bo tak te┼╝ je nazywaj─ů)┬á s─ů podobne do piec├│w opalanych drewnem i mo┼╝e by─ç u┼╝ywany do przygotowania tradycyjnych potraw.

Dodatki


Opr├│cz zewn─Ötrznej pow┼éoki ceramicznej jest ceramicznych lub ze stali nierdzewnej miska wewn─ůtrz urz─ůdzenia do przechowywania w─Ögla drzewnego. Jest projekt otwarcia w dolnej cz─Ö┼Ťci urz─ůdzenia w celu zapewnienia powietrza do w─Ögla, jak r├│wnie┼╝ kontrolowa─ç otw├│r w g├│rnej cz─Ö┼Ťci pokrywy kopu┼éy lub powietrza, aby wyj┼Ť─ç z kuchni. Temperatura jest kontrolowana przez dostosowanie tych dw├│ch otwor├│w wentylacyjnych. Jeden lub wi─Öcej sieci s─ů zawieszone nad ogniem, aby zapewni─ç gotowania powierzchni (s) dla przemys┼éu spo┼╝ywczego. Wreszcie, wi─Ökszo┼Ť─ç Kamado stylu kuchenki posiadaj─ů otw├│r wywiercony w pokrywie, aby umo┼╝liwi─ç wprowadzenie pnia termometr typu monitorowania temperatury gotowania kuchni.