A A A

Kurczak dalekiego wschodu

Porcja dla 4 os├│b.

Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka, z ko┼Ťci─ů
- 45 ml sosu imbirowo-sojowego Tao Tao ( dost─Öpny w ka┼╝dym hipermarkecie)
- Po 30 ml (2 łyżki stołowe): białego octu winnego, sherry, wody i oleju

Przygotowanie:
Obierz ze sk├│ry pier┼Ť z kurczaka, usu┼ä jak najwi─Öcej t┼éuszczu. Odstaw.
Zagotuj sos Tao Tao, ocet, sherry, wodę i olej w małym rondlu. Zmniejsz ogień i gotuj sos na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Ostudź.
Pokryj ca┼é─ů powierzchnie kurczaka sosem, mocno wcieraj─ůc.
Zostaw kurczaka w temperaturze pokojowej na 2 godziny.

Metoda w─Ödzenia:
Przygotuj w─Ödzarni─Ö do temperatury 100 oC
Umie┼Ť─ç kurczaka na wysmarowanej t┼éuszczem przegrodzie.
Wędź przez około 1.5 -2.5 godziny
Czas wędzenia będzie zależał od warunków pogodowych czy wiatru.