A A A

Kaczka z Kamado

SKŁADNIKI

 

Kaczka

Kwa┼Ťne jab┼éka - 2 szt

Solanka  1litr wody/50g soli x tyle aby zanurzyć kaczkę

Majeranek - 2 łyżki

Czosnek - 5 z─ůbk├│w

Pieprz

OPIS PRZYRZ─äDZANIA

Przygotowujemy solank─Ö w ilo┼Ťci takiej aby pokry┼éa kaczk─Ö (wk┼éadamy kaczk─Ö do naczynia w kt├│rym b─Ödzie le┼╝a┼éa w solance i zalewamy po litrze wod─ů, tak aby przykry┼éo ptaka - tak dowiemy si─Ö ile solanki potrzebujemy). Do przygotowanej solanki dodajemy ┼éy┼╝k─Ö majeranku i z─ůbki czosnku.

Wkładamy kaczkę (może być zamrożona) i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 12 godzin (latem w lodówce). Po tym czasie wyjmujemy, dokładnie osuszamy ręcznikami papierowymi.

Pozbawione gniazd nasiennych jab┼éka kroimy na cz─ůstki i obtaczamy w pozosta┼éym majeranku. Nadziewamy kaczk─Ö jab┼ékami. Nacieramy odrobin─ů pieprzu. Wk┼éadamy do Kamadojoe. Ustawiamy temperatur─Ö na maxa. W─Ödzimy na wk┼éadach wi┼Ťniowych.

Kaczka jest gotowa po ok. 2 godzinach (zale┼╝y czy zagl─ůdamy do w─Ödzarki czy nie).

Smaczne i wykwintne.