A A A

Pierwsze kroki z Kamado

Naturalny brykiet z w─Ögla drzewnego


Zalecamy wy┼é─ůczne naturalny brykiet z w─Ögla drzewnego. W─Ögiel daje opr├│cz doskona┼éego┬á smaku ┼╝ywno┼Ťci, d┼éug─ů jej trwa┼éo┼Ť─ç.

Pozostałe zalety to:

ÔÇó W przypadku naturalnego w─Ögla podczas grillowania lub w─Ödzenia uzyskuje si─Ö┬á dobr─ů kontrol─Ö wentylacji z regulacj─ů wlotami powietrza, , co pomaga w kontroli temperatury grillowania lub w─Ödzenia.
ÔÇó Poniewa┼╝ nie istniej─ů ┼╝adne dodatki lub wype┼éniacze w brykiecie, jest bardzo ma┼éo popio┼éu pozosta┼éego po spaleniu . Jest to du┼╝y plus i sprawia, ┼╝e sprz─ůtania po grillowaniu lub w─Ödzeniu jest ┼éatwiejsze.
ÔÇó Dobry brykiet rozpala si─Ö szybciej i mo┼╝e da─ç wi─Öksz─ů temperatur─Ö (nawet pow.400 stopni C) , przydatne zw┼éaszcza przy przy┼╝─ůdzaniu stek├│w,.

Rozpalanie


Nigdy nie nale┼╝y u┼╝ywa─ç p┼éyn├│w rozpalaj─ůcych. To daje niepo┼╝─ůdany smak jedzenia i impregnacj─Ö materia┼éu ceramicznego┬á Kamado Joe . Istnieje wiele innych sposob├│w, aby zapali─ç┬á w─Ögiel drzewny.

Np gazety: Najpierw dok┼éadnie zagnie┼Ť─ç 3,4┬á arkusze i umie┼Ťci─ç je w dolnej cz─Ö┼Ťci, kominka a nast─Öpnie umie┼Ťci─ç 2 lub 3 gar┼Ťcie w─Ögla na g├│rze gazety. Otw├│rz drzwi na dole co spowoduje ci─ůg i ┼éatwy zap┼éon ( podobnie jak w komonku).

Alternatywnie można rozpalić rozpałkami twardymi.



Kontrola temperatury.


Kontrola temperatury wewn─ůtrz Kamado Joe odbywa si─Ö poprzez┬á kontrolowanie przep┼éywu powietrza przez Kamado Joe za pomoc─ů g├│rnego i dolnego otworu wentylacyjnego . Obieg powietrza w┬á Joe Kamado pokazano na rysunku po prawej stronie.

Im bardziej otwarte otwory wentylacyjne, tym wi─Öcej powietrza b─Ödzie mog┼éo przep┼éywa─ç przez kuchenka i wi─Öksze┬á temperatury b─Öd─ů osi─ůgni─Öte. Przeciwie┼ästwo powoduje efekt odwrotny

Tabela pomocnicza


Mo┼╝esz sko┼╝ysta─ç z tabeli pomocniczej umieszczonej poni┼╝ej aby uzyska─ç odpowiedni─ů temperatur─Ö. Termometr umieszczony na g├│rnej kopule pozwoli Ci w pe┼éni j─ů kontrolowa─ç.


Czyszczenie i konserwacja

 

Po co drugim lub trzecim korzystaniu z Kamado Joe, usun─ů─ç popi├│┼é, kt├│ry zebra┼é si─Ö na dole popielnika. Mo┼╝na g tak┼╝e usun─ů─ç za pomoc─ů dostarczonego narz─Ödzia do popio┼éu. Nie dopuszcza─ç do gromadzenia si─Ö popio┼éu, gdy┼╝ b─Ödzie to utrudnia─ç przep┼éyw powietrza. Pier┼Ťcie┼ä ┼Ťrodkowy i palenisko nie musz─ů by─ç demontowane do czyszczenia. Je┼Ťli uszczelka wok├│┼é g├│rnej lub dolnej felgi┬á grilla wykazuje oznaki zu┼╝ycia mo┼╝na j─ů ┼éatwo wymieni─ç. Usun─ů─ç stary materia┼é uszczelki za pomoc─ů skrobaka, oczy┼Ťci─ç powierzchni─Ö, pozostawi─ç do wyschni─Öcia, a nast─Öpnie do┼é─ůczy─ç nowe uszczelki samoprzylepne. Materia┼é uszczelki jest dost─Öpny u najbli┼╝szego dealera Joe Kamado lub na stronie internetowej www.kamadojoe.pl.